Härskartekniker

Osynliggörande

Osynliggörande försiggår när kvinnor blir bortglömda, förbigångna eller "överkörda". Osynliggörandet fråntar kvinnor deras identitet eller påminner dem om att de är mindre värda. Att de är oviktiga och betydelselösa.

Förlöjligande

Förlöjligande försiggår när kvinnors insats blir förhånad, utskrattad eller liknad vid djur, till exempel höns. Som när kvinnor sägs vara speciellt känsliga eller att de är sexuella varelser eller när kvinnor blir avvisade som kalla eller cyniska.

Undanhållande av information

Undanhållande av information försiggår när män som en självklarhet vänder sig till andra män och kvinnor inte ges information om viktiga saker på arbetsplatsen eller i det politiska livet. Även kvinnors insats i hemmet och med hushållsarbetet förtigs.

Dubbel bestraffning

Dubbelbestraffning försiggår när det är fel på både det kvinnor gör och det de inte gör. Den här tekniken tas i bruk mot dem som man har fördomar mot. T ex när kvinnor i kvinnorörelsen beskylls vara orsak till alla skilsmässor och samtidigt beskylls för att inte vara tillräckligt aktiva i politiken. Damn if you do, damn you if you don`t.

Påförande av skuld och skam

Påförande av skuld och skam sker genom förlöjligande och dubbelbestraffning. Det försiggår när kvinnor får veta att de inte är tillräckligt bra, även om anledningen kan vara
- Att de tänker och handlar annorlunda och på ett nytt sätt i förhållande till män.
- Att de inte har kunnat skaffa sig tillgång till information som mannen behärskar.

Bert Ås, norsk kvinnoforskare och politiker, har observerat, beskrivit och satt namn på de fem vanligaste härskarteknikerna. Broschyren "De fem härskarteknikerna" går att beställa från www.roks.se